2011. április 3., vasárnap

A Gugás gödör...

Az 1800-as évek derekán tomboló súlyos torokgyík-járványban meghalt gyermekeket, - a gugásokat - temették ide. Később súlyos tűzvész pusztított a Zrínyi (Hideg) utcában, a házakat, ólakat, istállókat újjá kellett építeni. A gugások dombját kezdték elhordani házak döngölt falaihoz, a polyvás sárvakolathoz, vagy a viklis födémekhez. Ekkorra valóban gödörré vált a Gugások hegye. Az utóbbi évtizedekben építési törmeléket hordtak ide a sióagárdiak, de az önkormányzat szívósan küzdött a szokások ellen, és évről-évre csökkent a törmelékhalom. Mára a területen nincs nyoma szemétnek. A terület egy kisebb része a települési vízrendezési rendszer része, jelentős vízbefogadó.
Több oka is van annak, amiért a Gugás-gödrötszeretnénk "kézbe venni". A Gugás most egy funkció nélküli, rendezetlen, viszonylag nagy zöldterület a település azon részén, ahol egyébként nincs semmiféle közösségi tér. A településen egyébként másutt sincs olyan közösségi tér, amely bárki számára szabadon használható, és alkalmas baráti társaságok találkozási helyéül, vagy szomszédságok összejövetelére. A Gugás melletti utacska egy körülbelül öt éve történt kisebb útburkolás folytán – mely az egymásra merőleges Zrínyi és a Dózsa utcákat kötötte össze – a korábbinál nagyobb forgalmat bonyolít. Ráadásul a szintén külterületen fekvő Sportpályához vezető út mentén található, melynek köszönhetően a helyi futballcsapat népes szurkolótábora is gyakorta elhalad mellette. Ugyanakkor Sióagárdon a szabadidősport lehetőségei nagyon korlátozottak, bár nagy igény mutatkozik rá.

Dr. Streit Béla fotója

Sióagárd a megyeszékhelytől, Szekszárdtól csak mintegy 10 kilométerre fekszik, de egészen az elmúlt évtizedekig rendkívül zárt közösség lakta. A rendezett települést az utóbbi időben azonban nemcsak sok szekszárdi fiatal család, hanem nyugdíjas házaspár is lakhelyéül választotta. Az úgynevezett ősagárdiakés a „gyüttmentek” közösséggé formálódásának igénye is megfogalmazódott. A hagyományos falusi „beszélgetőhelyek” egyrészt még léteznek, hiszen látni még az utcán véletlenül összefutó beszélgető fiatalokat, idős néniket, de az is látszik, hogy szükség van olyan helyekre, ahol biztosan találkozhatunk, és csinálhatunk együtt valamit. Szeretnénk, ha a Gugás szimbolizálná a falu közösségének erejét, de nem csupán elvontan, hanem éppen azzal, hogy egy, a falu közössége által valóban kedvelt, és használt közösségi tér jön létre. A terület alkalmas egy komplex közösségi tér kialakítására, ahol együtt lehet kicsi és nagy, ahol mindenki megtalálhatja a maga számára megfelelő szabadidő eltöltési formát. A programunk célja, hogy az annak eredményeként egy rendezett, fás, cserjés közösségi tér jöjjön létre, mely nemcsak a kisgyermekes családok kedvelt játszótere lesz, hanem baráti társaságok, a sióagárdi igen aktív civilszervezetek találkozóhelye, és évi pár alkalommal akár települési rendezvények helyszíne is... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése